Miten vaihdetaan kitaran kielet oikein ja helposti?

Vaikka kitaran kieliä vaihdetaan usein, tämä tehtävä voi tuntua haastavalta aloittelijalle. Mutta älä huoli, tässä artikkelissa selitän vaihe vaiheelta, miten kitaran kielet vaihdetaan ja annan sinulle hyödyllisiä vinkkejä matkan varrella.

Ensimmäinen askel on hankkia uudet kielet. Kitaran kielten valinta riippuu omista mieltymyksistäsi ja soittotyylistäsi. Kielten paksuudet vaihtelevat ja voit löytää näitä tietoja kitaran käyttöoppaasta tai valmistajan verkkosivuilta. Yleisesti ottaen, ohuemmat kielet tarjoavat kevyemmän soiton ja helpomman käsittelyn, kun taas paksummat kielet tarjoavat enemmän äänen resonointia ja voimaa.

Kun sinulla on uudet kielet käsillä, voit aloittaa kielen vaihtamisen. Askel askeleelta, tässä on yleinen ohje kitaran kielten vaihtamiseen:

1. Vapauta vanhan kielen kiinnitys

Käännä virityskoneiston avainta vastapäivään, vapauttaaksesi kielen kiinnityksen tallaan tai virityskoneiston lukkomekanismiin. Kiinnitä huomiota siihen, miten kieli on kiinnitetty, jotta voit toistaa samaa prosessia uuden kielen kanssa.

2. Poista vanha kieli

Vedä varovasti vanha kieli virityskoneiston läpi, kunnes se vapautuu kokonaan. Voit myös leikata kielen irti, jos se on helpompaa sinulle.

3. Puhdista kitaran kielten kiinnitysalue

Kun vanha kieli on poistettu, puhdista kitaran talla ja virityskoneisto. Tämä auttaa uutta kieltä pysymään paremmin paikoillaan ja varmistaa puhtaan äänen. Käytä esimerkiksi puuvillapussia tai pehmeää liinaa puhdistukseen.

Lue loppuun, jotta saat enemmän hyödyllisiä vinkkejä ja varoituksia kitaran kielten vaihtamiseen liittyen. Älä epäröi myös kääntyä ammattilaisen puoleen, jos tarvitset lisäopastusta tai apua.

Miten vaihtaa kitaran kielet

Miten vaihtaa kitaran kielet

Kitaran kieliä tulee vaihtaa säännöllisesti, jotta soittoääni säilyy hyvänä ja kitaran kunto pysyy parhaana mahdollisena. Kielen vaihtaminen voi vaikuttaa haastavalta ensikertalaiselle, mutta se on itse asiassa melko yksinkertainen prosessi.

Vaihe 1: Poista vanhat kielet

Ennen uusien kielten asentamista, tulee vanhat kielet poistaa kitarasta. Tämä tehdään säätömuttereiden päästä. Käytä kielityökaluja tai avainrengaspäistä ruuvimeisseliä auttaaksesi irrottamaan kielen säätömekanismista.

Vaihe 2: Puhdista kitaran kielet

Vaihe 2: Puhdista kitaran kielet

Ennen uusien kielten asentamista, on hyvä idea puhdistaa kitaran otelauta sekä säädettävät osat. Voit käyttää kitaran puhdistusainetta tai käsitiskiainetta puhdistukseen. Pyyhi kielet ja kitaran osat huolellisesti lian poistamiseksi.

Jatka lukemista täältä.

Valmistaudu vaihtamaan kitaran kielet

Kitaran kielten vaihtaminen on tärkeä taito, joka jokaisen kitaristin tulisi oppia. Oikein asennetut ja hyväkuntoiset kielet varmistavat hyvän äänenlaadun ja soittotuntuman. Valmistautuminen kielten vaihtamiseen auttaa varmistamaan, että prosessi sujuu sujuvasti ja ilman ongelmia.

🔥 💣 💥  Missä on Juicen Suomi kitara?

Tarvittavat välineet

Ennen kuin aloitat kielten vaihtamisen, varmista että sinulla on seuraavat välineet saatavilla:

 • Kitara
 • Uudet kielet
 • Kiintonauhakko
 • Valmiiksi leikatut kielenpäät
 • Kielenvaihtotyökalu tai pihdit
 • Viritin

Valmistelu

Ennen kuin aloitat kielten vaihtamisen, tee seuraavat valmistelut:

 1. Puhdista kitaran kansi ja otelauta.
 2. Asenna tarvittaessa capo otelaudan yläosaan helpottaaksesi kielten poistamista ja asentamista.
 3. Aseta kitara tukevalle alustalle, jossa se pysyy paikoillaan kielten vaihdon ajan.

Kun olet valmistautunut kielten vaihtamiseen, olet valmis jatkamaan prosessia. Muista olla kärsivällinen ja tarkka, kun vaihdat kitaran kieliä, jotta saat parhaan lopputuloksen.

Irrota vanhat kielet kitarasta

Ennen uusien kielten asentamista on tärkeää irrottaa vanhat kielet kitarasta huolellisesti. Tämä varmistaa, että uudet kielet pysyvät puhtaampina ja säilyvät pidempään.

1. Aloita ensimmäisestä kielestä eli ylinnä olevasta. Käytä kielen vaihtamiseen kitaran viritysavainta. Kierrä kielen viritysnuppia vastapäivään, kunnes kieli on riittävän löysä irrottamista varten.

2. Kun kieli on löysä, paina kielen päätä talla-siltaa vasten. Tämä estää kielen kelaantumisen takaisin viritysnupin ympärille. Käytä sormeasi tai pihdeitä pitämään kieli paikoillaan.

3. Ota kielen toinen pää ja vedä se pois talla-sillasta. Vedä varovasti, jotta et vahingoita kitaran pintaa tai muita osia.

4. Kun olet irrottanut kaikki kitaran kielet, tarkista kielet ja talla-sillan alus perusteellisesti. Poista mahdolliset roskat tai lika puhdistamalla alueet pehmeällä liinalla tai vanupuikolla.

Kun vanhat kielet on irrotettu ja kitaran pinta on puhdistettu, olet valmis asentamaan uudet kielet kitaralle. Muista aina seurata kielen vaihtamiseen tarkoitettuja ohjeita ja virittää kielet oikeaan säveleen. Tämä auttaa varmistamaan kitaran paras mahdollinen äänenlaatu.

Puhdista kitaran kielten kiinnityspisteet

Puhdista kitaran kielten kiinnityspisteet

Kun vaihdat kitaran kieliä, on tärkeää pitää huolta kiinnityspisteistä. Puhdistamalla kiinnityspisteet varmistat, että uudet kielet pysyvät tukevasti paikoillaan.

Miksi kiinnityspisteiden puhdistaminen on tärkeää?

Kiinnityspisteet ovat ne kohdat kitarassa, joihin kieli kiinnitetään. Näihin kohtiin kerääntyy helposti likaa, öljyä ja hikeä, erityisesti jos et ole puhdistanut niitä pitkään aikaan. Tämän likakerroksen seurauksena kielet eivät välttämättä pysy kiinni kunnolla, ja soitto voi kärsiä.

Miten kiinnityspisteet puhdistetaan?

Miten kiinnityspisteet puhdistetaan?

Voit puhdistaa kiinnityspisteet helposti vanhalla liinalla tai pehmeällä kankaalla. Kastele kangas hieman lämpimällä vedellä, ja pyyhi kiinnityspisteiden ympäristö huolellisesti. Voit myös käyttää pientä harjaa, kuten hammasharjaa, jos lika on tiukassa.

On tärkeää, että kiinnityspisteet puhdistetaan huolella ja ettei niihin jää mitään likajäämiä. Näin varmistat, että uudet kielet pysyvät paikoillaan ja ääni on selkeä.

Puhdista kiinnityspisteet aina ennen kuin vaihdat kitaran kieliä. Näin varmistat, että soitto sujuu kitkattomasti ja ääni on paras mahdollinen.

🔥 💣 💥  Miten ääneni etenee?

Valitse oikeat kielet kitaralle

Valitse oikeat kielet kitaralle

Kitaran kielten valinta on tärkeä osa soittokokemusta. Oikeat kielet voivat vaikuttaa äänenlaatuun, mukavuuteen ja soittotuntumaan. Tässä on muutama vinkki oikeiden kielten valitsemiseen kitaralle.

Materiaali: Kitaran kielet ovat yleensä valmistettu metallista, kuten teräksestä tai nikkelistä. Teräskielet tuottavat kirkkaamman äänen ja soveltuvat hyvin akustisiin kitaroihin, kun taas nikkelikielet tarjoavat lämpimämmän ja pehmeämmän äänen sähkökitaroille.

Paksuus: Kielten paksuus vaikuttaa soittotuntumaan ja äänen sävyyn. Ohuemmat kielet ovat helpommin käsiteltäviä ja tarjoavat kevyemmän soittotuntuman, kun taas paksummat kielet tuottavat voimakkaamman äänen ja tarjoavat vahvemman soittotuntuman. Valitse paksuus sen mukaan, mikä sopii omaan soittotyyliisi ja mieltymyksiisi.

Kielet perusteella: Erilaiset kitarat, kuten akustiset kitarat, klassiset kitarat ja sähkökitarat, vaativat erilaisia kielten aitoja. Akustisia kitaroita varten on olemassa akustisia kielisarjoja, jotka on suunniteltu vahvistamaan akustisen kitaran ääntä. Sähkökitarat vaativat sähkökitarakielisarjoja, jotka on suunniteltu toimimaan sähkökitaran kanssa optimaalisesti.

Brändi ja maku: On myös hyvä ottaa huomioon kielten brändi ja oma maku. Eri brändit voivat tarjota erilaisia ​​ominaisuuksia, ja on hyvä kokeilla erilaisia ​​kielemalleja löytääksesi omia suosikkejasi.

Yhteenvetona, kun valitset kitaralle oikeita kieliasetuksia, on hyvä ottaa huomioon materiaali, paksuus, tarkoitettu käyttö ja oma maku. Kokeile erilaisia ​​kielemalleja ja löydä juuri sinulle sopivat kielet, jotka parantavat soitto- ja äänikokemusta.

Kiinnitä uudet kielet kitaran runkoon

Ennen kuin aloitat uusien kielten kiinnittämisen kitaran runkoon, varmista, että olet valinnut oikeanlaiset kielet kitarallesi. Kielet vaihtelevat paksuuden ja materiaalin mukaan, joten valitse sellaiset kielet, jotka sopivat soitto- ja musiikkityyliisi parhaiten.

Kun olet hankkinut uudet kielet, seuraavat vaiheet auttavat sinua kiinnittämään ne kitaran runkoon:

 1. Aseta kitara tukevalle alustalle, jotta voit työskennellä helposti ja turvallisesti.
 2. Varmista, että kielten virittimet ovat täysin löysällä ennen kuin aloitat kiinnittämisen.
 3. Aloita yhdestä kielestä kerrallaan. Ota ensimmäinen kieli ja syötä sen pää kitaran tallakappaleen läpi.
 4. Vie kieli jatkuvasti ylös otelautaa pitkin.
 5. Kierrä kieli virittimen ympärille löysästi. Tarkista, että kieli on linjassa oikean virittimen kanssa.
 6. Kierrä kieltä ympäri virittimen, jotta se pysyy paikallaan.
 7. Jatka samalla tavalla kaikkien kielten kanssa.

Muita vinkkejä:

Varmista, että kielet ovat tarpeeksi tiukalla, jotta ne pysyvät vireessä, mutta älä kiristä liikaa, jotteivat ne katkea.

Voit käyttää viritysmittaria auttamaan kielen virittämisessä oikealle äänelle.

Varo kielen päästämistä vahingossa, kun kiinnität sen kitaran runkoon.

Yhteenvetona:

Kitaran kielten vaihtaminen ei ole vaikeaa, kun noudatat näitä ohjeita. Muista olla varovainen kieliä kiinnittäessäsi ja varmista, että ne ovat oikein viritettyinä. Kun olet kiinnittänyt kaikki kielet, voit aloittaa soittamisen uudella, raikkaalla äänellä.

Virittää kitaran ja testata uudet kielet

Kun olet vaihtanut kitaran kielet, on aika virittää ne oikeaan sävelkorkeuteen. Voit käyttää viritysmittaria tai kuunnella ääntä korvalla. Alla on muutama vaihe, joita voit seurata:

🔥 💣 💥  Montako kosketinta tarvitaan? Ohjeet valitsemiseen ja asennukseen

Viritysmittarin käyttö:

Viritysmittarin käyttö:

 1. Kiinnitä viritysmittari kitaran päälle tai aseta se viereen.
 2. Aloita ensimmäisestä kielestä eli yleensä E-kielestä.
 3. Viritä kieli siten, että näet viritysmittarista, kun äänentoisto on oikea.
 4. Jatka samaa prosessia kaikkien kielten kanssa.

Viritys korvakuulolla:

 • Aloita E-kielestä ja kuuntele sen ääntä.
 • Kun se kuulostaa oikealta, voit käyttää sitä apuna muiden kielten viritämisessä.
 • Viritä muut kielet käyttämällä E-kielestä saamaasi referenssiä.

Kun olet virittänyt kitaran, on aika testata uudet kielet. Aloita soittamalla yksinkertaisia säveliä ja akordeja. Tarkista, että äänet kuulostavat puhtailta ja kielet soivat hyvin. Jos ongelmia esiintyy, voit tarkistaa kielen asennon ja tarvittaessa tehdä hienosäätöä.

Kysymykset ja vastaukset:

Miten vaihdetaan kitaran kielet?

Vaihtaminen kitaran kielet on melko yksinkertainen prosessi. Ensinnäkin, sinun täytyy poistaa vanhat kielet yksi kerrallaan. Tämä tehdään yleensä ottamalla kielen pikkuhiljaa löysälle ja vetämällä sitä ulospäin tallasta tai virittimestä. Sitten voit kiinnittää uudet kielet samalla tavalla, minkä jälkeen tarvitset vain asettaa ne oikealle sävelelle virittämällä.

Tarvitaanko erityisiä työkaluja kitaran kielten vaihtamiseen?

Periaatteessa tarvitset vain pihdit kitaran kielen poistamiseen ja kielen asettamiseen oikeaan paikkaan. Pihdit auttavat pitämään kielen tukevasti kiinni, kun venytät ja vetät sitä. Monet kitaristit käyttävät myös kielenpaksenninta virittimenä, joka auttaa virittämään kielen tarkasti oikeaan säveleen.

Kuinka usein kitaran kielet tulisi vaihtaa?

Kitaran kieliä tulisi yleensä vaihtaa säännöllisesti, koska ne kuluu ajan myötä ja menettää sointinsa. Useimmat kitaristit suosittelevat vaihtamaan kielet noin kerran kuukaudessa, mutta se voi vaihdella riippuen soittotottumuksista ja kuinka usein soitat. On myös tärkeää huomata, että kielet voivat ruostua tai vahingoittua nopeammin, jos soitat paljon tai altistat kitaran kosteudelle.

Millaisia kielimateriaaleja on käytettävissä?

On olemassa erilaisia kielimateriaaleja, joita voi käyttää kitaran kielet. Yleisimmät materiaalit ovat terästä, nikkelipäällysteistä terästä, pronssia ja nylonia. Teräskielet ovat yleisimmät sähkökitaroissa, kun taas nylonkielet ja pronssikielet ovat yleisempiä akustisissa kitaroissa. Jokaisella materiaalilla on oma äänensävy ja soittotuntuma, joten voit kokeilla eri vaihtoehtoja löytääksesi itsellesi parhaiten sopivan.

Tarvitaanko kitaran kielten vaihtamiseen ammattilaista?

Kitaran kielten vaihtaminen on helppo tehdä itse kotona, eikä yleensä vaadi ammattilaisen apua. Useimmille kitaristeille se on osa normaalia kitaranhoitoa. Opettelemalla perusvaiheet ja tekniikat voit vaihtaa kielet helposti kotona. Jos olet epävarma tai sinulla on erityisiä kysymyksiä, voit kuitenkin aina pyytää neuvoja kitaraliikkeen asiantuntijalta tai kitaransoittajalta.

Miksi pitää vaihtaa kitaran kielet?

Kitaran kielet täytyy vaihtaa säännöllisesti, sillä ne kuluvat ja menettävät vireensä. Uudet kielet parantavat soittokokemusta ja auttavat kitaraa pysymään vireessä.

Kuinka usein kitaran kielet pitää vaihtaa?

Kitaran kielet kannattaa vaihtaa noin kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan. Useamman tunnin soittamisen jälkeen kielien vaihtaminen voi olla tarpeen, jos äänenlaatu tai vire on heikentynyt.

Arvioi artikkeli
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Miten vaihdetaan kitaran kielet oikein ja helposti?
Miten opin nuotit?
Miten opin nuotit?